Джипитата в Разград: И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят
Джипитата в Разград: И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят / netinfo
Джипитата в Разград: И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят
85547
Джипитата в Разград: И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят
  • Джипитата в Разград: И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят

Ефективният протест на общопрактикуващите лекари в Разградско продължава и утре, но ще бъде само за час – от 10 до 11 часа. Това обяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта д-р Селиме Карагьозова. Всичките 47 джипита в Лудогорието днес не отвориха кабинетите си, а дойдоха пред Поликлиниката в областния център на протест.

Джипитата в Разград И ние сме пациенти искаме опашките да намалеят
netinfo

Искането ни е да остане да действа рамковия договор от 2015 г. поне 6 месеца, докато наредбите, по които работим, бъдат разгледани и се вземе решение как да се подобри достъпът до медицинска помощ – заяви д-р Карагьозова. И ние сме пациенти, искаме опашките да намалеят - каза тя.

Според д-р Карагьозова сред проблемите на общопрактикуващите лекари е увеличаването на бумащината с въвеждането на пръстовия идентификатор, само това ще забави с по 10 минути обслужването на всеки пациент. Проблем е и практическото намаляване на броя профилактични прегледи и за възрастни и за деца, макар от здравното министерство да твърдят противното. Медиците се тревожат и за пациентите си с конкретни заболявания. За хипертониците например новите наредби постановяват след първия преглед за установяване на заболяването следващият да е едва след 6 месеца.

Проблем за региона е и отказът на спешните центрове да подпишат договори с личните лекари за обслужване на пациентите им през почивните дни, което пък е основание на здравната каса да не подписва договори с джипитата от пет от седемте общини в областта – Кубрат, Исперих, Самуил, Завет и Цар Калоян. Д-р Йорданка Николова от Исперих е с 40-годишен лекарски стаж, смята, че това решение е необмислено.

Целта ни е пациентите да видят, че без общопрактикуващите лекари системата не може да съществува – обяснява д-р Карагьозова.

Пациентите пред единствения дежурен кабинет в Разградска област днес – каб. 1 на 2 етаж в Поликлиниката в областния център – бяха раздвоени, едни подкрепят протеста, а други – не.

Чуйте още от прикачения звуков файл.

Джипитата в Разград И ние сме пациенти искаме опашките да намалеят
netinfo