Златна маска за шестима ветерани на Варненския театър
Златна маска за шестима ветерани на Варненския театър / Дарик Варна
Варненският драматичен театър отличи шестима свои ветерани с награда „Златна маска” – 2016. Те бяха наградени на специална церемония снощи на Световния ден на театъра от директора на ТМПЦ Даниела Димова и актьора Пламен Димитров.
Със „Златна маска” бяха удостоени: дългогодишният режисьор и главен художествен ръководител Станчо Станчев - автор на емблематични постановки като „Полет над кукувиче гнездо” от Дейл Васерман, „Прокурорът” от Георги Джагаров, „Януари” от Йордан Радичков, „Последната лента на Крап” от Самюел Бекет и много други; сценографът Тодор Игнатов, свързал целия си 40-годишен творчески път с Варненския театър; директорът и режисьорът на театъра в първите години на прехода Костадин Бандутов, чиято постановка „Между два стола” на Рей Куни има най-дълъг сценичен живот в най-новата история на театъра; техническият директор инж. Коста Костадинов, реализирал най-мащабните и сложни постановки на Варненския театър като „Бастард” по Шекспир, „Крум” от Ханох Левин, „Пухеният” от Мартин Макдона и „Калигула” от Албер Камю, „Фауст” от Гьоте и др.
За дългогодишно ярко творческо присъствие на варненската тетрална сцена бяха отличени двама актьори: Борис Луканов за образите на Прокурора в постановката на Станчо Станчев „Прокурорът”, Тригорин в „Чайка” от Чехов, реж. Цветан Цветков и други и Георги Велчовски за ролите на Попришкин от "Дневникът на един луд" на Гогол, реж. Бойко Богданов; Хлестаков от „Ревизор” на Гогол, реж. Станчо Станчев; Зорбас от "Зорбас Гъркът" на Никос Казандзакис, реж. Никола Петков и други, както и за авторските му спектакли по неговите пиеси "Псета", „Рапанът” и „Първи частен партизански отряд в театъра”.