Холандия арестува французин, заподозрян в подготовка на атентат
Холандия арестува французин, заподозрян в подготовка на атентат / БГНЕС, архив

Холандската полиция арестува днес 32-годишен французин в пристанищния град Ротердам по искане на френските власти, които го подозират в "участие при планиране на терористична атака", предадоха световните агенции.

След атаките в Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава

Френските власти са поискали ареста в петък, след като при разследване стигнали до заподозрения, уточни холандската прокуратура, цитирана от АП. Очаква се той скоро да бъде екстрадиран във Франция.

Подозира се, че джихадистката организация "Ислямска държава" му е възложила задачата да извърши атентат във Франция с 34-годишния французин Реда Крике, арестуван в четвъртък в парижко предградие, уточни полицейски източник, цитиран от АФП.

Заподозреният е участвал в заговор, осуетен миналата седмица от полицията в района на Париж, съобщи службата на прокурора на френската столица.

Ислямска държава обучила 400 бойци за смъртоносни атаки в Европа

Холандската полиция арестува още трима заподозрени, включително двама мъже на 43 и 47 години от алжирски произход. Не са известни още никакви данни за третия арестуван.

Властите са извършили обиски на апартаментите, в които били отседнали заподозрените. Те се намират на две улици в един и същи квартал на Ротердам. По време на спецакциите са били евакуирани живущите в района като превантивна мярка.

Холандската прокуратура съобщи, че е арестувала 32-годишен французин в пристанищния град Ротердам по искане на френските власти, които го подозират в "участие при планиране на терористична атака", предадоха световните агенции.

Източник: БТА