БСП алармира: кметът пусна частници в общинските гори
БСП алармира: кметът пусна частници в общинските гори / netinfo

Сценарий за закриване на Общинското предприятие „Разградлес“ съзряха съветниците от БСП. Аргументите им днес на пресконференция представиха общинският лидер на червените Елка Неделчева и съветничката Петя Петкова.

Те разказаха, че на редовната сесия, на която бе гледана за пръв път докладната за концесията на стадион „Лудогорец Арена“, като извънредна от кмета е внесена докладна, касаеща общинските гори. В края на заседанието уморени от дългия дебат съветниците без тези от БСП подкрепили смятаната за рутинна докладна. По-късно станало ясно, че тя променя философията на работа на общинското предприятие „Разградлес“ – обясняват социалистите. Според тях с тази докладна се дава възможност частни фирми да извършват добив в общинските гори и продажба на корен, което е недопустимо според Наредба №22 на Общинския съвет. С докладната се дава възможност 1/3 от продажбата на корен на общия обем на добитата дървесина да се извършва от частни фирми. Междувременно новият директор на ОП“Разградлес“ е подписала заповед за обявяване на търг за продажба на 15 000 кубика стояща дървесина на корен. Според съветниците от БСП това е станало непрозрачно, тъй като на сайта на общ ината не е публикувана цялата изискуема документация. Големият обем ограничава потенциалните кандидати до няколко големи фирми, които вероятно ще имат подизпълнители, които ще получат достъп до общинските гори – считат още от БСП. Според социалистите и цената е далеч под пазарните – 33 лв. на кубик, което е от 25% до 45% по-малко от пазарните цени. По този начин ще се натрупат загуби за общината, ще се отчете, че работата на общинското предприятие не е ефективна и то ще подлежи на закриване – прогнозират съветниците от БСП.

Те опровергаха и изявлението на кмета д-р Валентин Василев при представянето на новия директор на ОП“Разградлес“ Милена Манева, свързан с тоталния контрол в горите. Според тях GPS-устройство на камионите и камери в складовете в Разград има от 4 години, а не се въвеждат сега.

От БСП считат, че с приетата извънредна докладна са повишени цените за населението, а са намалени цените за фирмите и те са пуснати сами да си секат.