Космически шоколад в София
Космически шоколад в София / БГНЕС

Шоколад , изготвен по космическа технология, както и шоколади със синьо сирене и дори с ракия, бяха сред тези, които тази година любителите на сладкото изкушение можеха да опитат на шоколадовия фестивал в София.

Grand Chocolate Festival 2016 представи всякакви видове шоколад - от традиционния до такъв, за направата на който е използвана космическа технология.

Как шоколадът помага на мозъка

Сред богатия асортимент имаше и бирен шоколад, такъв с морска сол, с авокадо, с ракия и дори със синьо сирене. Това е второто издание на шоколадовото изложение, което събра около 50 участниците с над 400 шоколадови продукти, каза Иван Иванов от организаторите на фестивала.

Според специалистите е много важно да ядете правилно шоколад - много бавно, по малко.

„Идеята е, че в шоколада има над 600 аромата - повече, отколкото има във виното. И ако вие го сдъвчете много бързо, киселината, която се отделя в устната кухина, веднага започва да убива ароматите, а вие не искате да ядете шоколад, който да не усетите с цялата палитра от вкусове, които има", обясни Ради Стамболов.

Шоколадът много ефикасен при кашлица

Ако търсим хубав шоколад първо трябва да гледаме етикета - почтеният производител дава коректен етикет. Пише ли, че има 100% какаово съдържане - само от какаови мазнини и какао на прах - това е шоколад.

А днес на феста в София има и шоколад, направен и с космическа технология. Това е шоколад с лиофилизирани плодове. Всеки любител на космическите науки знае, че за космонавтите е важно да се запазят хранителните и вкусовите качества, но в същото време храната трябва да е лесна за консумация в условия на безтегловност.

Източник: БГНЕС