Единодушно нов лидер на ДПС – Севгин Шукри, а на 14 май – събор на Демир баба теке
Единодушно нов лидер на ДПС – Севгин Шукри, а на 14 май – събор на Демир баба теке / netinfo

С 408 гласа от 408 делегати на Деветата Областна конференция на ДПС-Разград бе избран новият областен председател на партията. Севгин Шукри бе единствена кандидатура за овакантения от депутата Ахмед Ахмедов пост. Ахмедов бе три мандата областен председател, новият избор се наложи заради изискване на партийния  устав, според който депутатите и кметовете нямат право да са председатели на областни структури. Целта е да няма концентрация на власт – обясни един от тримата съпредседатели на ДПС Рушен Риза. Той заедно с депутати от Разград, Шумен и Силистра бе сред гостите на Областната конференция.

На нея бяха избрани и 48 делегати за Националната конференция на 24 април, други 8 партийни активисти по право участват във висшия партиен форум.

Единодушно нов лидер на ДПС  Севгин Шукри а на 14 май  събор на Демир баба теке
netinfo

В 15-минутния доклад на досегашния председател за отминалия тригодишен период бе анализирана политическата обстановка в страната, с по няколко изречения бяха обяснени и отстъпленията от предишни позиции в последните парламентарни и местни избори. Отлюспването на Гюнай Хюсмен бе отчетено като резултат от неспазване на джентълменско споразумение в партийните редици да не се използва преференциалния вот. На местните избори в Разград ГЕРБ не пожела да се срещне с нас преди балотажа, но организираха индивидуални срещи с наши активисти и обещаха индивидуални блага на някои неформални лидери – обясни Ахмедов. По думите му ДПС за пръв път от началото на демокрацията е  опозиция в Общински съвет-Разград. В Исперих нашият „приятел“ Гюнай Хюсмен реши да търси реванш, кампанията бе пълна с компромати и логореята на противниците ни успя да мобилизира всички срещу ДПС – описа ситуацията в Исперих Ахмедов. В Кубрат кандидатурата на Ремзи Халилов като независим внесе смут и нееднозначни послания към избирателите ни, поставени бяха под въпрос и качествата и ценза на нашия кандидат – обясни Ахмедов загубата в тази община.

Единодушно нов лидер на ДПС  Севгин Шукри а на 14 май  събор на Демир баба теке
netinfo

„Време е за прошка, тези, които по една или друга причина бяха срещу нас, лека полека ще се върнат при нас“ – прогнозира Рушен Риза. Според него ДПС посреща всеки, осъзнал своята грешка с отворени врата и обятия, без условия. По думите му настоящите кметове в двете изгубени от ДПС общини „се изявяват малко тато дерибеи, идват на власт с чувството, че на някого отмъщават, но всъщност отмъщават  на своите хора, но скоро ще се осъзнаят“.

Единодушно нов лидер на ДПС  Севгин Шукри а на 14 май  събор на Демир баба теке
netinfo

Решение в подобен дух на конференцията не бе взето, финалният документ има четири точки. В първата се обявява категорично, че делегатите застават зад становището, че д-р Ахмед Доган е и си остава единствен лидер, който олицетворява сплотеността и единството. В точка втора се поставя задача ДПС-Разград да си възвърне общините Кубрат и Исперих, да доизгражда и укрепва младежките и женски структури и да актуализира членския състав на организациите по населени места. В точка трета се възлага на Областния съвет на ДПС заедно с общинските администрации да разработи стратегия за развитие на модерно, екологично земеделие, насочено към малкия и среден бизнес в Лудогорието. В последната четвърта точка се взе решение Областният съвет на ДПС-Разград да организира и провежда дейности с цел запазване на традициите, обичаите, обредите и съхраняване на културната и езикова идентичност на турската общност, да подпомага изграждането на нови, възстановяването и ремонта на съществуващи религиозни храмове и паметници на мюсюлманската общност, както и реставрирането и консервирането на такива с историческо значение. Част от тази точка е провеждането на традиционния митинг събор в памет на жертвите на Възродителния процес и Майските събития в местността „Демир Баба Теке“. До миналата година те се провеждаха съвместно между община Исперих и общинската структура на ДПС-Исперих. През тази организацията е възложена на общинската организация на ДПС в Исперих, която вече е започнала подготовката, насрочена е датата 14 май – обясни новият лидер Севгин Шукри.

Единодушно нов лидер на ДПС  Севгин Шукри а на 14 май  събор на Демир баба теке
netinfo

Той е на 35 години, женен, с две деца, живее в село Бели Лом.  Работил е в Общинска администрация – Лозница, в неправителствения сектор, бе и заместник-областен управител в кабинета Орешарски. Отдавна е в партийните структури, един мандат бе областен лидер на МДПС, три мандата – общински председател на ДПС-Лозница.

Освен, че бе избран нов областен лидер на конференцията бяха почетени и дългогодишни партийни деятели. Вече бившият областен лидер Ахмед  Ахмедов връчи плакети на: Адил Решидов, д-р Ибрахим Яхов, Музафер Мустан, Мехмед Халил, Рефан Ашим, световният шампион по борба Ефраим Камберов, Айдън Мутлу.

Единодушно нов лидер на ДПС  Севгин Шукри а на 14 май  събор на Демир баба теке
netinfo