Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват
Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова
Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват
85525
Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват
  • Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват

Парите за висше образование няма да се намаляват, а точно обратното. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на пресконференция в Благоевград.

Тя бе категорична, че ще настоява парите в сферата на висшето образование да се увеличават с всяка година и допълни, че студентските кредити

няма да бъдат намалени, а студентските стипендии вече са увеличени и тази тенденция ще продължи.

"Министерството на образованието и науката няма област, в която вече да не е започнало реформи и да не очакваме тези реформи да дадат резултат в рамките на година - две до три", каза още Меглена Кунева.

По-рано днес вицепремиерът проведе среща-дискусия със студенти и преподаватели на ЮЗУ "Неофит Рилски".

"Като важна политическа крачка ще направя възможно, особено тук за Югозападния университет, да могат от българската диаспора да идват и да учат наши сънародници в българските университети с  държавна стипендия. От 400, колкото е тази година, до 1000 ще бъде увеличена стипендията за българската диаспора. Аз смятам, че специално този университет може много сериозно да се възползва от това", коментира министър Кунева.

По време на срещата, вицепремиерът обсъди и проблема с бежанския поток към България. "Не смятам, че изграждането на телена ограда между две страни членки на ЕС е добра идея. Това не е политиката на съюза. Не се стимулира между държави от ЕС да се изграждат подобни съоръжения. Трябват ни много проверки, но ако питате кое е най-важно за сигурността в Европа, това е споделянето на разузнавателна информация", заяви тя.

На пресконференцията днес присъстваха още Настамир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, Димитър Делчев - секретар на групата на РБ и член на правната и вътрешна комисии в парламента и депутатът Антони Тренчев.

Чуйте още в звуковия файл.