С пропуск или чип влизат в училищата във Варна
С пропуск или чип влизат в училищата във Варна / снимка: БГНЕС, архив

В училищата във цялата Варненска област още повече затегнаха мерките на пропускателния режим. В част от тях се влиза срещу лична карта, в други - срещу пропуск, а в СОУ "Климент Охридски" в центъра на града са въвели чипове. От 125 училища във Варненска област само 25 нямат видеонаблюдение, но те са на територията на малки населени места. Видеокамери има в дворовете на 75 училища и в сградите на 94 в областта, съобщава в-к „Труд”.

Училището трябва да е територия на сигурността, коментира за изданието шефката на регионалния инспекторат по образование Венцислава Генова, която припомни, че още миналата година е въведен строг режим.

Специални мерки за безопасност са взети за школа до жп гари или жп прелези, а на други места се укрепват масово школските огради. Това не е във връзка само с взривовете в Брюксел или преди това в Париж, а една постоянна регионална политика за безопасността и грижите както за учениците, така и за педагогическия персонал, добави Генова.

През седмицата над 120 педагогически специалисти от Варненска област са преминали еднодневно обучение под формата на тренинг, включително и за готовност при терористично нападение.