Неутронни звезди разкриват тайните на свръхнови?
Неутронни звезди разкриват тайните на свръхнови? / снимка: Thinkstock/Getty Images

Свръхновата - силна експлозия на умираща звезда, често е по-ярка от 1 милиард слънца. Свръхярките свръхнови са звездни експлозии, чиято яркост е между 10 и 100 пъти по-голяма от средната яркост на свръхнова, съобщи ЮПИ.

Учените се затрудняваха да обяснят произхода на този вид свръхнови, но ново изследване навежда на мисълта, че те вероятно са свързани с магнетари.

Астрономи за пръв път наблюдаваха ударна вълна при свръхнова

Става въпрос за неутронни звезди с големи електромагнитни полета. Нов модел разкрива, че освободената енергия при раждането на магнетари е сравнима с тази при свръхярките свръхнови.

Астрономи ползвали модела, за да анализират две наблюдавани наскоро свръхярки свръхнови - Sn 2011kl и ASASSN-15lh. Било установено, че и двете експлозии съответстват на параметрите на модела.

Метеоритен прах произхожда от звездни експлозии, по-древни от Слънцето

"Тези свръхнови могат да бъдат открити в далечната Вселена. По този начин те ни информират за първите звезди във Вселената", заяви Кеничи Номото от института "Кавли" за физика и математика на Вселената към Токийския университет.

Смята се, че ASASSN-15lh е сред най-големите и най-ярките звездни експлозии, наблюдавани някога - над 500 пъти по-ярка е в сравнение със средната яркост на свръхнова и е 20 пъти по-ярка от целия Млечен път. Наблюдавана е през 2015 г. Рекордната й светимост продължила близо месец.

Откриха най-ярката свръхнова досега

Астрономи от Астрофизическия институт на Андалусия в Испания поясниха, че размерите и скоростта на въртене на магнетарите съответстват на изригванията на гама лъчи в Sn 2011kl и ASASSN-15lh.

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Заключихме, че моделът може да се използва за тълкуване на тези събития и че хидродинамичното моделиране е нужно, за да се изясни произходът на свойствата на магнетари, отбелязаха учените.

Източник: БТА