Мария Габриел и Камбитов откриха конференция срещу насилието над жени
Мария Габриел и Камбитов откриха конференция срещу насилието над жени / Община Благоевград - пресцентър

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов пое ангажимент да бъде изграден Кризисен център в защита на жертвите на насилие в областния център на Пиринско. Това стана по време на официална пресконференция на тема „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието”, организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

„Темата за насилието в момента е повече от актуална. Насилието във всичките си видове и форми придобива все по-застрашителни размери и за съжаление, става ежедневна тема. До толкова ежедневна, че започвам да се боя дали няма да свикнем с нея и да я приемем за нормална. Насилие от училища, деца, жените, терора. Няма как да не споменем Брюксел, Анкара, Париж. Ние всеки ден сме в тази тема и тя става все по-зловеща и по-зловеща", заяви Камбитов. Той изрази и своето възхищение от работата на Мария Габриел, от енергията, постоянството и отдадеността в името на каузата „Жените жертви на насилие”.

„Кампанията носи надежда на жените, че техните човешки права ще бъдат защитени, но и съдържа отговорност на ангажираните институции. Нужно е още, освен мерките на Европейската комисия, която всяка година изразходва милиони за подкрепа на практически мерки в борба с насилието над жените”, каза Мария Габриел като допълни, че кампанията има за цел да насърчи жертвите да говорят, обществото да ги чуе, институциите да бъдат още по-активни, да се насърчи координиран и комплексен отговор на престъплението.

По време на конференцията бяха дадени примери за жертви на насилие, както и формите, под които то се проявява. Сред основните приоритети и цели на Националната кампания срещу насилието над жени е подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие.

Кампанията против насилието над жени в Благоевград започна с представянето на спектакъла „Премълчаното-разказано”, реализиран от режисьора доц. Възкресия Вихърова и актьорски състав от Университетски театър на Нов български университет. Той е създаден по три документални истории - „Книжни топчета в косата”, „Кука и ножица” и „Дървото зад ъгъла”, които носят болката, страха и надеждата на жените, подарили си историите анонимно за неговото реализиране.