Повечето милионери на Острова не плащат подоходен данък
Повечето милионери на Острова не плащат подоходен данък / netinfo

Само всеки шести бизнесмен, живеещ във Великобритания и печелещ над 10 милиона брит. лири годишно, плаща подоходен данък, пише вестник"Дейли мейл", като се позовава на данните на министерството на финансите в кралството. Сумата на пропуснатите плащания достига 2 милиарда британски лири.

Мащабите на неплащаните данъци станаха известни в резултат на няколко допитвания според закона за свободата на информацията. Установено е, че от 400 най-богати британци през 2004-2005 г. данъчна декларацията за доходите си са попълнили само 65 души, пише БТА.

Според законодателството на Великобритания данъците трябва да се плащат само върху парите, спечелени на територията на Обединеното кралство. За да избегнат плащането на подоходния данък, предприемачите и преди всичко чуждестранните, се възползват от статута на лице без постоянно местожителство. Друг използван начин е парите да се прехвърлят в офшорни фондове. Статут на лица без постоянно местожителство през финансовата 2004-2005 г. във Великобритания са получили 112 000 души.

Членовете на парламента и най-вече групата на либералните демократи нарекоха данните на финансовото министерство"национален позор"и призоваха министъра на финансите Гордън Браун, който ще поеме премиерския пост от Тони Блеър, да затвори пролуките в законодателство. Представители на консерваторите пък се обявиха в защита на предприемачите, определякий поведението на опонентите си"работническо и недостойно", отбелязва лента.ру, като се позовава на британския вестник.