ВКС заседава по делото срещу бившия директор на Пътния фонд
ВКС заседава по делото срещу бившия директор на Пътния фонд / БГНЕС, архив

Върховният касационен съд ще заседава по делото срещу Веселин Георгиев за Пътния фонд.

Докладчик по делото е съдия Жанина Начева. Касационно наказателно дело срещу Веселин Георгиев е образувано по протест срещу въззивното решение от 23 декември 2015 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е потвърдена присъда на Софийския градски съд.

Отново оправдателна присъда за бившия шеф на Пътния фонд

С потвърдената от САС присъда подсъдимият е признат за невиновен по престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - бивш изпълнителен директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) и възложител на обществени поръчки, който нарушил служебните си задължения, като сключил осем договора на стойност 38 723 234 лв., с цел да набави облага за братята си Емил и Бойко Георгиеви.

В протеста на прокуратурата се излагат доводи за наличието на касационни основания - нарушение на материалния закон и допуснати съществени процесуални нарушения, като се прави искане за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане.

СГС оправда ексшефа на пътния фонд по делото "Батко"

През октомври 2015 г. бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев за втори път чу оправдателна присъда от Софийски градски съд. Тя бе произнесена по второто дело срещу него за престъпления по служба с цел облага. За това дело прокуратурата поиска да му бъде наложено наказаниe от съда 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок.

Пред съда Георгиев отговаряше за престъпление по служба за близо 100 000 лева от сключени договори с пет юридически лица. Те са сключени през 2006 г., докато е бил шеф на Изпълнителна агенция "Пътища". Софийски градски съд обаче прецени, че той имал правомощия да сключи тези договори. Съдия Пенка Велинова отмени и мярката му за неотклонение по това дело - парична гаранция от 5000 лв.

Преди това, на 30 април Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по делото "Батко". На 28 април прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд. Но, 7 години след скандала, който се разрази през 2008 г., съдът определи Георгиев за невинен.

Източник: БГНЕС