Франция и Чехия настояват за еврорегистър на самолетните пътници
Франция и Чехия настояват за еврорегистър на самолетните пътници / Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд и чешкият премиер Бохуслав Соботка подчертаха на среща в Париж, че трябва спешно да се приеме европейският регистър на самолетните пътници (PNR), се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от АФП.

Двамата лидери "наново изразиха солидарността си с Белгия, пострадала от подлите атентати във вторник, и призоваха за възможно най-твърд и координиран европейски отговор", се казва в изявлението. "Те по-специално подчертаха, че Европейският парламент трябва да приеме без забавяне програмата PNR", се казва още в изявлението.

Проектът за европейска база с лични данни на самолетните пътници трябва да позволи по-добро проследяване на пътниците в рамките на борбата с тероризма и организираната престъпност. Гласуването на текста обаче бе отложено, след като част от левицата поиска гаранции за ползването на събраните данни.

Двамата лидери също така призоваха за пълното прилагане на решенията на Европейския съвет за борбата с тероризма - "засилване на обмена на информации, системен контрол на входа и на изхода за европейски граждани на външните граници на ЕС, по-строг контрол на притежанието на огнестрелно оръжие и борба с финансирането на тероризма".

Източник: БТА