Общинският съвет в Кубрат избра Салим Мустафа за кмет на Мъдрево
Общинският съвет в Кубрат избра Салим Мустафа за кмет на Мъдрево / Радка Минчева, архив

Салим Мустафа бе избран от Общински съвет-Кубрат за временно изпълняващ длъжността кмет на село Мъдрево – това съобщи за Дарик Разград кметът на община Кубрат Бюрхан Исмаилов. Назначението е до провеждане на предсрочни избори в населеното място, те пък се налагат по две причини. Първата е съдебно решение за касиране на вота, а втората - решение на Общинската избирателна комисия в Кубрат за прекратяване на правомощията на Мустафа заради неспазване на законово изискване да прекрати участието си в търговски дружества до месец след встъпване в длъжност. Съдебното решение на Върховен административен съд е влязло в сила на 22 март, а решението на ОИК бе взето още на 8 март.

Оттогава практически селото няма кмет, няма да има и още 2 седмици, докато решението на Общинския съвет влезе в сила – обясни Исмаилов. Има обаче служител, който извършва административните услуги, за които има правомощия, за останалите на жителите на Мъдрево се налага да пътуват до Кубрат. Исмаилов уточни, че предложението Мустафа да е временен кмет е на Комисията по законност към Общинския съвет. Друга номинация не е имало. 12 присъствалите 21 от съветници са подкрепили предложението.

Салим Мустафа е отстранил нередността, заради която ОИК му пракрати правомощията – обясни още кметът Исмаилов. Той бе избран от жителите на селото в напрегната предизборна обстановка, а не получи шанс да покаже възможностите си – аргументира Исмаилов избора на съветниците. Той призна, че най-вероятно при предсрочните избори отново Салим Мустафа ще е номинацията на коалиция „Време за промяна“ за кмет на Мъдрево. Очаква се датата в президентския указ за този вот да е през месец юли.