Мирните преговори за Сирия ще се възобновят около 9-10 април, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура в края на първия кръг непреки преговори между режима и опозицията в Женева, предадоха ТАСС и АФП.

"Според мен не можем да ги възобновим след 9 или 10 април", заяви той.

Само сирийският народ може да определя бъдещето на страната си

Делегацията на сирийския режим заяви, че няма да се върне в Швейцария преди парламентарните избори, които Дамаск организира на 13 април. Опозицията пък настоява преговорите да се възобновят преди тази дата.

Де Мистура отказа да коментира готвените от сирийския режим избори на 13 април. По думите му единствените избори, които може да коментира, "са предвидените в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и те трябва да се произведат 18 месеца след началото на преговорите".

ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори

Де Мистура заяви, че много от предложените на преговорите 12 принципа са общи за участниците и ще бъдат подкрепени от тях. "Тези 12 пункта са добър начин да се намери обща основа за по-нататъшни преговори. Надявам се, че и двете страни ще могат да ги приемат", каза той.

Сред 12-те принципа са единството и съхранението на териториалната цялост на Сирия, държавното устройство на страната въз основа на демократичните принципи, без верско деление, с осигуряване на правата на всички национални и религиозни малцинства и на жените.

Източник: БТА