Преговорите за Сирия: Само сирийският народ може да определя бъдещето на страната си
Преговорите за Сирия: Само сирийският народ може да определя бъдещето на страната си / Guliver/Getty Images

Сирийската опозиция смята, че вече е положена основа за преговори по същество, които може да се състоят идния месец, предаде Ройтерс. Сред въпросите, които предстои да бъдат обсъдени, е постигането на напредък относно политическия преход.

Досега не са водени преговори по същество, подчерта представителката на опозицията Басма Кодмани след края на преговорите със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Тя добави, че Де Мистура е предложил "конструктивен документ" с точките, по които страните са на сходни становища.

ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори

Предложеният от Де Мистура документ съдържа 12 точки и има за цел да положи основата на по-нататъшни преговори, предаде ТАСС. Той е съставен въз основа на предложенията на сирийското правителство и опозиционните "група Рияд" и "група Москва-Кайро", според цитиран от агенцията осведомен източник.

"В него са изложени подробно принципите за започване на процеса на преговори", е казал източникът.

Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г.

Страните в сирийския конфликт трябва да уважават принципите за единство, суверенитет и независимост на Сирия, се казва в проектодокумента на Де Мистура, до който телевизия "Ал Джазира" е получила достъп.

Само сирийският народ може да определя бъдещето на своята страна.

По въпроса за преходния период в документа се подчертава, че е необходимо да се изработи конституция и да се организират избори. Нужни са и гаранции за по-нататъшно развитие на държавните и обществените институции.

Висшият комитет за преговорите (ВКП) на сирийската опозиция смята, че от преговорите в Женева няма да има полза, ако Москва не окаже натиск върху правителството на Башар Асад, заяви Басма Кодмани. "Дори прекратяването на насилието ще се окаже под заплаха, ако няма политически процес", добави тя.

Междувременно руският президент Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Джон Кери заявиха, че сътрудничеството между страните им е допринесло за някои положителни резултати в Сирия, предаде Ройтерс.

Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия

Говорейки в началото на срещата си с Путин в Москва, Кери каза, че САЩ очакват с нетърпение постигането на напредък в мирните преговори в Женева, за да започне "много сериозната и трудна работа" по политическия преход в Сирия. "Сериозният подход и това, че успяхме да си сътрудничим, донесе промени в живота на хората в Сирия и направи възможно постигането на напредък към мир", каза Кери на Путин.

"Хората на Сирия и хората в региона можаха да вкусят и помиришат какво означава да има сериозно намаляване на насилието и да получават хуманитарна помощ", добави той.

Руският президент също изрази мнение, че контактите между САЩ и Русия вървят плодотворно и дават шанс за решаване на сериозните въпроси. "Винаги се радваме на вашите посещения, защото те преминават всеки път в делова атмосфера и дават шанс за придвижване на сериозни въпроси", посочи Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент изрази увереност, че двете страни ще успеят да намерят допирни точки и да постигнат напредък в решаването на двустранни и международни въпроси.

Източник: БТА