Над 92% от фирмите в Шумен са малки и средни
Над 92% от фирмите в Шумен са малки и средни / netinfo

Над 92% от фирмите в региона на Шумен са малки и средни предприятия. Това обяви Донка Иванова, областен управител на Шумен при откриването на конференцията „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.", организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Областния информационен център в града. Малкият бизнес е представен от 431 фирми. Над 57% от заетите работят в микро и малки предприятия, като фирмите са концентрирани основно в градовете Шумен, Нови пазар и Велики Преслав.

„За нас е много важно развитието на малките и средни предприятия, за да могат да осигуряват устойчиви работни места. Подкрепяме всички мерки, които са насочени към подкрепа на този бизнес", каза Донка Иванова. Като проблем тя очерта липсата на добре подготвени кадри. „В последните години имаме основно разминаване между професионалното обучение и потребностите на бизнеса, имаме потребност от специалисти, имаме безработица, формирана от липсата на такива, но няма среща между търсенето и предлагането", заяви Донка Иванова.

Заместник-кметът на Шумен Боян Тодоров нарече малките и средни предприятия ключ към успеха на града. Те създават работни места и доходи, те са едни от най- сериозните данъкоплатци и инвеститори в нашия град, затова те трябва да получават подкрепа от общината, такова е разбирането и на новото кметство ръководство, което има амбицията да промени Шумен, да подобри условията на живот и да създаде възможност и пространство за предприемчивите хора", каза Боян Тодоров.

Участниците в конференцията бяха поздравени и от евродепутатът Ева Паунова. Във видео обръщението си тя посочи, че по отношение на плана „Юнкер" България е една от първите държави в Европа с две гаранционни споразумения, като те са обща стойност близо 300 млн. лв., очакванията са, че над 1500 малки и средни фирми ще се възползват от това споразумение.

Никола Стоянов, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП представи дейността на агенцията, новите мерки в подкрепа намирането на външни пазари и партньори за българския бизнес. Галина Минчева, управител на Областен информационен център- Шумен запозна участниците с възможностите за финансиране на проекти на бизнеса от Европейски структурни и инвестиционни фондове през 2016 г. по проект "Еврофондовете - Да създаваме заедно".