Парното поевтинява навсякъде различно
Парното поевтинява навсякъде различно / © снимка: morguefile.com
Парното поевтинява навсякъде различно
85460
Парното поевтинява навсякъде различно
Парното поевтинява навсякъде различно
  • Парното поевтинява навсякъде различно
  • Парното поевтинява навсякъде различно

Според доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на топлинната енергия от първи април ще има различни намаления в тарифите на топлофикациите в страната.

Услугата на някои поевтинява с над 10 процента, докато на други със значително по-малко. Такъв е примерът с „Топлофикация" - София, за която е предвидено намаление от 3%. Това събра и граждани на протест пред КЕВР преди заседанието днес.

В тази връзка омбудсманът Мая Манолова попита за връзката между намалението на природния газ, който е основното гориво за топлофикациите и поевтиняването на тяхната услуга. „Защо, след като беше намалена цената на природния газ с 23,2%, прогнозната за ценообразуването е намалена с 15,32%. Въпросните 4% според столичани са неприемливи".

Парното поевтинява в 7 града

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отговори: „Комисията отчита обществения интерес и желанието на българските граждани да има предвидимост и стабилност в цените на тези важни комунали услуги - топлинна и електрическа енергия - без да казвам, че в окончателното решение ще бъдат тези проценти, може да бъдат по-големи от тях, но ние искаме да оставим един малък буфер, който да не позволи топлофикационните дружества да поискат увеличение на цената на топлинната енергия, ако има увеличение на цената а природния газ в рамките на 4-5%".

Рекорден брой лица одобрени за помощи за отопление

Окончателното решение за цените на природния газ и на парното и топлата вода трябва бъде взето от КЕВР до края на месеца и да влезе в сила от 1 април.

Решението на регулатора ще даде отражение и в цената на тока от 1 юли.

Причината е, че високоефективната енергия на топлофикациите е компонент от добавката задължение към обществото. При промяна в цената надолу на този компонент, добавката задължение към обществото ще намалее за следващия регулаторен период от 1 юли, обясни Иванов. Това би следвало да се отрази и в намаление на сметките за ток на битовите потребители, защото фактурите се формират от цената на електроенергията, мрежовите услуги и задължението към обществото.