Без специализиран транспорт на НСО за вицепремиери и министри
Без специализиран транспорт на НСО за вицепремиери и министри / БГНЕС

От 1 април вицепремиерите и министрите започват да ходят на работа с градски транспорт или с личните си автомобили, вместо със служебните коли на НСО. Това решение беше взето неприсъствено от кабинета и обявено от премиера Бойко Борисов, който е автор на предложението.

Целта на промяната е да се подобри използването на ресурсите на Националната служба за охрана и те да бъдат насочвани към определени лица, мероприятия и обекти. Решението не важи за специализирания транспорт на министър-председателя, който включва няколко автомобила.

Според закона за Националната служба охрана в мирно време служебни коли се осигуряват на членовете на Министерски съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата.

По нареждане на Борисов режат привилегии на почетните консули

С решението на кабинета обаче заместниците на премиера и останалите министри се отказват от тази привилегия. Обяснението даде авторът на идеята, Бойко Борисов:

"Министрите си имат ведомствени автомобили, имат ведомствени шофьори. Много от тях искат да си ходят с метрото, пеша... Затова днес с решение на Министерски съвет министрите се отказват чрез това писмо от автомобилите, които предоставя НСО, за да видят гражданите, че сме максимално сред тях и колкото тях ги е страх, ни е страх и нас".

При какви обстоятелства министрите все пак ще могат да използват колите на НСО и към какви дейности ще бъде насочван този ресурс - с такава информация все още не разполага шефът на НСО ген. Ангел Антонов. Потърсен за коментар, той заяви:

"Няма яснота. За първи април се готви постановление, което да бъде на Министерски съвет. Каквото и да е постановлението, НСО ще изпълни решението на Министерски съвет и на премиера", каза Антонов.