Инспекцията по труда провери дали работодателите плащат по-малко от минималната работна заплата
Инспекцията по труда провери дали работодателите плащат по-малко от минималната работна заплата / DarikNews.bg, архив

В края на месец февруари приключиха част от проверките по спазване на трудовото законодателство, стартирали в средата на декември. Приоритет е размерът на изплатените възнаграждения на персонала при работодатели, които са подали данни към НАП за осигурителен доход на работниците и служителите в размер по- малък от законоустановената минимална работна заплата за страната.

“Във Велико Търново са осъществени 74 проверки в 76 предприятия със заети в тях близо 2600 служители. Констатирани са 237 нарушения по минималната работна заплата. С предприетите принудителни административни мерки от контролните органи, работодателите са задължени да начислят и изплатят на ощетените разликата до размета на законоустановената минимална работна заплата”, информира директорът на Инспекцията по труда инж. Невена Стефанова, която уточни, че проверките продължават.

През февруари са констатирани общо 594 нарушения на трудовото законодателство, като голяма част от тях касаят нормите, регулиращи трудовите правоотношения. Установени са пропуски в договорите, нарушения на спазването на работното време и почивките, извънредния труд и заплащането.

От Инспекцията по труда във Велико Търново припомнят на работодателите, че срокът за подаването на годишни декларации и уведомления за 2015 год. изтича на 30 април.