8 000 дела срещу длъжници за парно
8 000 дела срещу длъжници за парно / Thinkstock/Getty Images

За първите два месеца на тази година "Топлофикация София" е завела около 8 хиляди дела срещу свои клиенти.

Това каза националният омбудсман Мая Манолова на открито заседание за цените на тока и парното от април в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

По заведените дела продължава начисляването на допълнителни юристконсултски такси - по 300-350 лева, посочи Манолова и попита кога КЕВР ще промени общите условия на дружеството, така че да не се вземат тези средства от потребителите.

Възложено е на работна група в КЕВР да анализира възможността за промяна на общите условия за премахване на юристконсултските такси, отговори председателят на регулатора Иван Иванов. Ще изпълним ангажимента, но това трябва да е в стабилна правна рамка, за да не бъде атакувано в съда, добави той.

1 550 семейства не могат да си платят парното

Омбудсманът посочи като неприемливо предвиденото намаление в цената на парното за столичани от април с три процента, при поевтиняване на природния газ за второто тримесечие с 23 на сто. Некоректно е да се противопоставя намалението в цената на тока на намалението в цената на парното от едни и същи топлофикации, каза тя. Коментарът е по повод предвиденото от КЕВР по-голямо намаление на цената на изкупуваната от НЕК високоефективна електроенергия от топлофикациите и по-незначително намаление в цената на парното.

ВКС подхвана такса "сградна инсталация"

Промяната в цената на високоефективната енергия от топлофикациите се явява един от компонентите в добавката "Задължение към обществото", която ще намалее от началото на юли за следващата една година, отбеляза Иван Иванов. По думите му това намаление ще се отрази на всички потребители на ток - на свободния и регулирания пазар.