Осъден за лихварство общински съветник обжалва ефективна присъда
Осъден за лихварство общински съветник обжалва ефективна присъда / Dariknews.bg, архив

Бившият общински съветник от Девня Стоян Стефанов обжалва 5-годишната си ефективна присъда за лихварство, постановена му от Варненския окръжен съд.

На първа инстанция експолитикът беше признат за виновен, че между 2007 г. и 2010 г.  е предоставил на 10 лица заеми за общо 54 500 лева, а от начислените лихви е получил над 142 000 лева.

През времето, в което е осъществена престъпната дейност, 46-годишният Стоян Стефанов, е работил със съпругата си в заложна къща в квартал „ Повеляново”. На всеки кредитополучател той определял лихви с различен размер, като били учредявани договорни ипотеки върху техни имоти, а всяка сделка минавала и през нотариус.

В жалбата си пред Варненския апелативен съд подсъдимият посочва, че липсват доказателства за предоставени заеми срещу лихва. Защитата на Стефанов поиска оправдателна присъда, а подсъдимият декларира пред втората съдебна инстанция, че очаква справедливост. Прокуратурата е категорична, че незаконната банкова дейност, свързана с предоставяне на кредити срещу лихва, е доказана по несъмнен начин. Обвинението намира, че присъдата на ВОС справедлива, а съдът е анализирал в мотивите си всички гласни, писмени доказателства и материали.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок, съобщават от неговата пресслужба.