Безплатни прегледи за туберкулоза в МБАЛ-Силистра
Безплатни прегледи за туберкулоза в МБАЛ-Силистра / Dariknews.bg

В рамките на стартиралата тази седмица кампания "Дни на отворени врати", под мотото „Обединени в борбата с туберкулозата", в пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ-Силистра се провеждат безплатни профилактични прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Светла Андреева, завеждащ на отделението. Дните в които се приемат желаещи са 24 март - Световен ден за борба с туберколозата и 25 март - между 9:00 и 11:00 часа.

По мнението на специалистите, кампанията е доказала своята ефективност за осигуряване на нископрагов достъп до медицински услуги и добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. През 2015 година в област Силистра са регистрирани 14 случая на активна туберкулоза, като по думите на д-р Андрева нивото на заболяемост през последните години бележи спад, каквато е и тенденцията като цяло в страната. По данни на РЗИ-Силистра, заболяемостта през 2015 година е 13 на 100 000 население.
За периода 2009 -2016 г. най-голям брой заболели от туберкулоза са регистрирани в град Силистра, град Тутракан и селата Искра и Калипетрово.

В рамките на Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза", РЗИ-Силистра отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март с информационна кампания, насочена към две целеви групи - ученици на възраст 12-17 години и трудов колектив с контактни на туберкулоза служители. Основната цел на кампанията е повишаване на информираността за туберкулозата, придобиване на знания за здравните и социални последици от заболяването за човека и общността, в която живее и изграждане на мотивация за здравословно поведение и здравословен начин на живот.