Обама: Дискриминацията на мюсюлманите е недопустима
Обама: Дискриминацията на мюсюлманите е недопустима / Guliver/Getty Images

Ден след атентатите в Брюксел президентът на САЩ Барак Обама заяви, че борбата с Ислямска държава е неговият най-важен приоритет и обеща групировката да бъде преследвана до пълното й унищожение, предаде Асошиейтед прес.

Обама подчерта, че има много задачи, но премахването на "варварския тероризъм" е негов най-важен приоритет. "Въпросът е, как да го направим по интелигентен начин?", попита той.

Предлагат мюсюлманките да имат право да се снимат със забрадки в лична карта

Обама не показа да има планове за промяна на стратегията си срещу Ислямска държава след атентатите в Брюксел, за които тя пое отговорност, отбелязва АП. Президентът на САЩ се ограничи да каже, че подходът му за борба с групировката се променя постоянно, за да съответства на заплахата, и обеща той да бъде непоклатим и решителен.

Американският президент подложи на критика републиканските кандидати, които заявиха, че ще подложат Ислямска държава на "масирани бомбардировки", отбелязва АП.

Свършват ли парите на Ислямска държава?

"Това би било не само нехуманно, а и контрапродуктивно, защото ще помогне на Ислямска държава да набира по-лесно членове", подчерта той.

"Дискриминацията на мюсюлманите е недопустима", добави Обама, цитиран от ТАСС. Той изрази убеждението си, че отсъствието на големи терористични атаки в САЩ през последните години се обяснява отчасти с "патриотизма и социалната интегрираност" на американските мюсюлмани. Целенасоченото следене на мюсюлманите в местата, където има компактни общност, е аморално и безсмислено.

"Току-що пристигнах от страна, където се вършат подобни неща", заяви той, визирайки Куба. "Но подобно решение е наклонена плоскост и не е подходящо за САЩ. Ние не сме такива", каза още Обама.

Източник: БТА