Джипитата на протест срещу служебния рамков договор
Джипитата на протест срещу служебния рамков договор / ThinkStock/Getty Images

Джипитата в страната излизат на протест срещу служебния рамков договор, изготвен от здравните власти. Недоволството е провокирано от факта, че еднолично наложеният документ ще заблуди пациентите и ще задълбочи проблемите в здравеопазването. От организацията, която представлява общопрактикуващите лекари в страната, са убедени, че в договора има десетки неистини.

В отворено писмо до отговорните институции джипитата определят като неверни твърденията, че се увеличава броят на профилактичните прегледи за възрастни и за деца. Според общопрактикуващите лекари не е вярно и, че има изобилие от направления за прегледи при специалист. От Сдружението на общопрактикуващите лекари допълват, че ефективните протестни действия ще започнат от следващата седмица, а едно от основните искания на джипитата ще бъде служебният рамков договор да не влиза в сила.

Стремежът на здравните власти е след като изолират лекарите от преговорите за здраве, да внедрят в наредбите и в служебния рамков договор най-парливите теми, посочи пред Дарик доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Пръстовите отпечатъци като се свържат с криворазбрания критерий за качество, да имаш 15-минутен преглед профилактичен или диспансерен, всичко това ще доведе до едни опашки пред нашите кабинети, до недоволство сред хората, напрежение. Ще бъдат отлагани от единия за другия ден, вместо да се прегледат 30 човека, ще минат 15 души", каза той.

Киров декларира, че общопрактикуващите лекари не желаят да носят отговорност за неистини, които други хора говорят.

Една от тези неистини според джипитата е, че ще се увеличат профилактичните прегледи за възрастни и за деца.

"При профилактичните прегледи на децата няма нищо ново като елемент. Но се говори, че видите ли, те са увеличени като брой, защото "това е нашата политика", "ние мислим за децата" и така нататък. Увеличеният брой прегледи са всъщност този брой прегледи, който ние миналата година сме извършили в повече, защото сме обхванали повече деца. Това е направено. Тоест няма никакво целево увеличение, а това са нещата, които ние сме изработили и са вкарани сега като цифри. При възрастните хора също няма нещо ново", категоричен е д-р Киров.

С искане служебният рамков договор, при който здравните власти еднолично ще разпределят парите за здраве, да не влиза в сила, джипитата започват ефективни протестни действия от следващата седмица. Подобно на Лекарския съюз, те ще настояват да остане в сила рамковият договор от 2015 година.

Протестите на джипитата ще стартират следващата седмица поетапно в различни области в страната. Любомир Киров се надява хората да проявят разбиране и да простят за неудобството. Той допълни, че навсякъде, където има протести, ще се осигури възможност в кабинет да бъдат преглеждани хората с остри оплаквания.