Екстри за бургаски спортисти - нощували в 4-звездни хотели, карали коли с три вида гориво
Екстри за бургаски спортисти - нощували в 4-звездни хотели, карали коли с три вида гориво / Лалка Димитрова/ Дарик Бургас

Фактури за нощувки на спортисти в 4-звездни хотели с пари, отпускани от общината, разходни документи за ползване на три вида горива за едни и същи автомобили. Това са само част от парадоксите, които се открояват при ревизията на отчетите на спортните клубове, финансирани от местната власт.

Това обяви днес общинският съветник от ГЕРБ Николай Иванов. Така той коментира набиращия скорост скандал след приетата нова Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове. Тя предвижда разпределение на общинските средства по схемата 70:30 в полза на колективните спортове за сметка на индивидуалните.

В декларация до кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и премиера Бойко Борисов, представители на 47 клуба, сред които боксьори, щангисти, борци и плувци, вчера те определиха наредбата като „нормативен Франкенщайн", поискаха отмяната и оставката на вносителя й председателят на комисията по спорта към общинския съвет Калчо Белов от ГЕРБ. Според спортистите наредбата облагодетелствала два-три футболни клуба и била „гавра, спрямо спортовете, които носели слава".

„В новата наредба е заложена по-строга отчетност и по-строг контрол върху отчетността за разходването на средствата. Няма да допуснем да се пилеят парите на бургазлии. Клубовете, които предоставят невярна информация, ще бъдат лишени от правото да получават общински субсидии две години", каза той.

1 милион лева е финансовата рамка на бюджета за спорт на община Бургас. Още 240 000 лева осигурява общината за спортни мероприятия, а други 112 000 лева се отпускат за подготовка на изявени спортисти за участието им

„Наредбата не е писана на коляно. Тя се подготвя от година. Целта е подпомагането на спортовете, които се развиват. А не спортисти - любители. Очакваме сега клубовете да се редуцират, защото те не могат да се роят до безкрайност, да ползват общински пари и бази, а в същото време не носят никакви резултати. Искаме да създадем конкурентна среда. Бих посъветвал клубовете да не лежат само на рамото на общината. Нека потърсят финансиране и от много, макар и малки фирми - спонсори", каза Димитър Людиев, председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ - Бургас.