55 пожара с трима пострадали от началото на отоплителния сезон в Силистренско
55 пожара с трима пострадали от началото на отоплителния сезон в Силистренско / Дарик нюз, архив

От 1 октомври до момента в Силистренска област са възникнали 55 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон, съобщават от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. 20 от тях са запалвания на комини, при които не са допуснати материални щети. Със загуби са 35 произшествия, като са унищожени повече от 220 кв.м покривни конструкции, черна и бяла техника, мебели и друга покъщнина. Пострадалите граждани при пожари са трима.

Още в началото на отоплителния сезон огнеборците в Силистренска област предприеха масови проверки на пожарната обезопасеност в училища, детски и социални заведения, болници и други обекти. С персонала на обектите са проведени инструктажи относно работата с отоплителни уреди, действието с уредите за пожарогасене и организиране на евакуация в случай на пожар.

В идните дни предстоят срещи с кметовете на малките населени места с оглед провеждане на информационно-разяснителна дейност, насочена към предотвратяване възникването на пожари вследствие на неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди. Ще се търси съдействието на полицейските служители по места за осъществяване на преки контакти с хората от рисковите групи, като по време на срещите ще се акцентира на правилата за безопасно поведение и недопускането на инциденти.

От Пожарната призовават към строго спазване на правилата за работа с отоплителни и нагревателни уреди.

От началото на отоплителния сезон в страната при пожари са загинали 74 души и 140 са пострадали. Голяма част от загиналите и пострадалите са хора над шестдесетгодишна възраст, самотно живеещи и трудноподвижни.