Общопрактикуващите лекари в областта няма да отворят кабинетите си на 28 март
Общопрактикуващите лекари в областта няма да отворят кабинетите си на 28 март / Дима Кирилова,Дарик радио

Всички общопрактикуващи лекари на територията на областта ще протестират ефективно на 28 март, понеделник.Ще има отворени два дежурни кабинета в Кюстендил и Дупница, където дежурства ще дават по двама специалисти.
„Нито един общопрактикуващ лекар няма да отвори кабинета си в понеделник.Ако сте планирани посещение при вашия лекар за този ден или го направете до края на седмицата или го отложете, ако не е спешно.За всички с неотложни проблеми ще работят тези две кабинета", заяви д- р Румен Алексов , председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта и секретар на УС.
Той определи причините за стигане до тази крайна мярка като морални и професионални.
„Причините са много и натрупани през годините.Всички вие сте свидетели на множеството проекти за реформи , както от МЗ , така и от НЗОК. Смятам, че сме изчерпали всички начини за комуникация с институциите.Чрез наредбите сътворени набързо то МЗ се ограничава възможността да лекуваме пациентите си адекватно и качествено, което не е добре за тях.Периодични лъжи от страна на министъра на здравеопазването , например че всеки пациент ще получи по едно направление месечно и ще може да си прави изследвания , каквито поиска, без д а е осигурен финансов ресурс за това.Лъжите за бонуси за 10% от ОПЛ за 2015 г., за увеличаване бюджета на ПИМП с 20 милиона лева, неотдавнашните проблеми с липсата и в последствие с доставката на ваксини. Ние сме против вменяването на нови, немедицински задължения, разяснение, носене на декларации за съгласие и несъгласие за пръстова идентификация и нови разходи аз купуване на устройства с неопределена цена от нас", коментира д- р Румен Алексов.
Той уточни, че парите за изследвания за тази година са завишени с 440 000 лв., което ако се раздели на броя здравноосигурени се получава по 11 лв. на човек. За сравнение една снимка на бял дроб струва 16 лв.
„Няма как да не споменем и неприкритото обвинение на министъра на здравеопазването, че лекарите са мошеници, които източват неправомерно здравната каса", заяви още д- р Румен Алексов.