Фермерите в Кърджалийско няма да участват в националния протест на животновъдите, обявен за 24 март
Фермерите в Кърджалийско няма да участват в националния протест на животновъдите, обявен за 24 март / netinfo

Областният експертен съвет по животновъдство в Кърджали не подкрепя обявения за 24 март национален протест на браншовите организации в сектор „Животновъдство”, а се обявяват за  конструктивен диалог с управляващите за изход от кризата в сектора. Решението е било взето на заседание на съвета, обяви неговия секретар Йорданка Гочева.

Ще припомним, че повод за недоволството на фермерите е ниската изкупна цена на суровото мляко, дъмпинговият и некачествен внос в България, както и неработещите регулаторни органи у нас.

Областният експертен съвет по животновъдство в Кърджали излиза и с конкретни предложения към управляващите. Едно от тях е внесените агнета от Румъния и други страни да се продават в търговската мрежа на страната с етикет, на който ясно е обозначен техния произход.

 

Сред другите предложения, произлезли от Областния експертен съвет по животновъдство в Кърджали са да бъде завишен контрола на млякото и реална цена, преговори с мандрите и стремеж към затворен цикъл; да се въведе ветеринарна полиция – касае сериозна намеса от страна на БАБХ за борба с болестите и по-точно с дерматита при животните; в област Кърджали да заработи ветеринарна лаборатория за изследване на болести по животните, тъй като Кърджалийския регион е втори в страната по брой на говедата.