Казусът с Тютюневия склад в съдебна фаза
Казусът с Тютюневия склад в съдебна фаза / Искра Койчева, Дарик Радио Пловдив

Създалият се административен казус със сградата на ул „Одрин“ 8 в Пловдив вече се намира в съдебна фаза, съобщиха от фирмата-инвеститор.

„Вярваме, че българският съд ще се произнесе обективно и навременно, така както се процедира в една правова европейска държава.  За да  се изпълни решението – без значение какво ще бъде то, от всички: от нас като инвеститори, от институциите, от всички заинтересовани лица.

Благодарим на администрацията на Община Пловдив, че реагира адекватно на всички наши уведомления, давайки ни достъп до наличната информация.

В същото време, въпреки възможността да заявим нашето становище като инвеститори пред Комисията по чл. 73, ние не сме оптимисти, че въпросът ще намери решение предвид обстоятелството, че комисията, доминирана от представители на Министерството на културата и НИНКН не представя нови документи, които да изяснят казуса.

Със съжаление трябва да кажем, че при така създалата се ситуация – агресивна и неработеща, нещата изглеждат тенденциозни. Което ни кара да мислим, че едва ли именно съхраняването и експонирането на недвижимите културни паметници е водещият мотив.

В този смисъл, предвид процесуалните възможности, които ни предоставя съдебната процедура, вярваме, че до нас ще достигнат документите, които на този етап, въпреки декларациите - не се предоставят, и което е по-важното – документите, които ще изяснят казуса със сградата на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив.

Заявяваме нашето становище с оглед на това да сме коректни  в отговора на поставени от страна на вас, медиите въпроси. Както и предвид факта, че всеки един обществен проект трябва да е публичен. Но нашето убеждение е, че при една подобна ситуация като тази, спорът не трябва да се води през медиите, а с изясняване на спорните моменти чрез документи от българския съд“, казват в писмото до медиите инвеститорите, което публикуваме без редакторска намеса.