Бизнес Оскар за Община Пловдив
Бизнес Оскар за Община Пловдив / dariknews.bg

Водещата индустриална зона на България - община Пловдив, ще бъде отличена на тазгодишната церемония за значими постижения в бизнеса - VIP Business Awards 2016.

В София на 24 март Общината, в лицето на кмета Иван Тотев и на неговия екип, ще получи награда в категорията „Голяма община с принос в развитието на бизнеса“.

В Тракия Икономическа Зона, обединяваща 6 самостоятелни зони в и около  Пловдив, инвестициите през последните 20 години вече надвишават рекордните 1,1 милиард евро, над 13 000 работни места са открити в малко над 120 компании. Само производството допринася за 52% от целия БВП на региона и възлиза на 3,1 милиарда евро.

Със своята площ от 10,7 млн. кв.м. Тракия Икономически Зона е най-мащабния по рода си проект в България, казват организаторите и припомнят, че само за изминалата 2015-та година в зоната се инвестираха близо 100 мил. евро в нови проекти.

Друг приоритет на отдела за бизнес развитие на Община Пловдив е ИТ и аутсорсинг индустрията. Пловдив успешно се разви през последните 4 години и като втора най-атрактивна аутсорсинг дестинация в страната, след столицата София.

Наетите в сектора вече са около 4500. Запазвайки този темп на развитие, прогнозите са, че броят на заетите специалисти в сектора ще се удвои в следващите 5 години, допълват от VIP Business Awards 2016.