Обявиха новия почетен гражданин и носители на награди за Празника на В. Търново
Обявиха новия почетен гражданин и носители на награди за Празника на В. Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Общинският съвет в старата столица избра напълно единодушно новия почетен гражданин и носителят на наградата „Велико Търново”. По традиция тържествената сесия се проведе в Музикално- драматичния театър „Константин Кисимов”, където се събраха десетки общественици и старостоличани.

Заседанието бе открито от председателя на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов. “Да продължим да работим за славата и благоденствието на нашия невероятен град, да носим в сърцата си духа на Велико Търново, нека бъдем достойни наследници на нашите благодетели, да учим децата си да милеят и да се грижат за старата столица, да работим така, че следващите поколения да се гордеят, че са великотърновци”, обърна се към присъстващите председателят на местния парламент.

Венцислав Спирдонов прочете и решенията за удостояване със званието почетен гражданин на Велико Търново на дългогодишната учителка Гинка Стефанова, ръководила ОУ “Бачо Киро” и СОУ “Емилиян Станев” в старата столица.

„Не мога да намеря думи за своята голяма благодарност за номинацията и за избора ми. Преди 44 години в ОУ „Бачо Киро” и преди 33 години в СОУ   „Емилиян Станев” с много сълзи, труд и неспокойни нощи наливахме основите. Благодарение на моите колеги, родителите, настоятелствата, предприятията се радваха на тези училища. И до днес тези училища са сред водещите в областта и страната. Учителите са тези, които създават поколенията и ги подготвят за утрешния живот. И такива са необходими още повече. Затова трябва да бъдат награждавани”, каза новият почетен гражданин, след като кметът Даниел Панов връчи отличието.

Носител на наградата „Велико Търново” тази година е историкът Катя Митова – Ганева. „Да пишеш, да изследваш и да пропагандиращ историята на Велико Търново е много трудна и отговорна задача. Но аз я приех като моя съдба и карма. Ще работя с още повече ентусиазъм за каузата Велико Търново”, каза историкът.

Тази година трима души бяха удостоени с почетния знак на кмета на старата столица Даниел Панов. Сред тях е дългогодишният международен футболен съдия Ичко Лозев, който бе отличен за своя принос за издигане авторитета на Велико Търново. Повод за признанието е 60-годишният юбилей на Лозев, който от години подкрепя изкуството в града като дава стипендии на талантливи студенти.

Кметът на Велико Търново връчи почетния си знак на дългогодишния директор на ОУ „Патриарх Евтимий” Христо Димов. Той благодари на всички кметове и учители, с които е работил.

С отличието бе удостоен и художникът Сашо Филев, който също празнува юбилей.