Сред българите в Брюксел цари спокойствие, увери Цецка Цачева
Сред българите в Брюксел цари спокойствие, увери Цецка Цачева / БГНЕС, архив

Обстановката е сложна, мисли се как българите в командировка в Брюксел да се завърнат у нас. Това каза пред БТА от белгийската столица председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод терористичните актове тази сутрин.

Тя потвърди, че до момента няма данни за пострадали наши сънародници. Сред българите, които сме тук, цари спокойствие и се мисли как на по-късен етап тези, които са тук по служебна линия, да се завърнат у нас, съобщи Цачева.

Председателят на Народното събрание била в постоянна връзка с премиера Бойко Борисов и с представителя ни в ЕС Димитър Цанчев. Тя била във връзка и с евродепутатите ни, част от които все още са в Европейския парламент. Мобилните връзки били затруднени, а всички сгради на европейските институции са със специален режим на сигурност.

Няма директна заплаха за националната сигурност на България

Цецка Цачева разказа, че градът е блокиран, метрото и градският транспорт не работят, основните пътни артерии са затворени и придвижването става пеша. Тя добави, че в чисто личен план, чувствата, които изпитва, са на съпричастност и изрази съболезнования към близките на жертвите и ранените.

Борисов: Видяхме абсолютен провал на външната политика на много държави

Има и чувство на гняв за това, че европейските държави предоставихме териториите си и дадохме възможност в знак на толерантност да приемем немалко граждани, бягащи от огнища на конфликти, но стана ясно, че въпреки всички предприети мерки, не сме застраховани от подобни терористични актове, коментира председателят на българския парламент.

Цачева подчерта, че и до момента България надеждно охранява границите си.

Източник: БТА