Четвъртокласници влизат в Пловдивския апелативен съд
Четвъртокласници влизат в Пловдивския апелативен съд / Thinkctock/Guliver photos

„Час на класа“ ще се проведе за пети пореден път днес в Пловдивския апелативен съд. Гости на съдиите ще са учениците от 4 клас на Основно училище „Христо Г. Данов”.

Четвъртокласниците ще се запознаят с работата на съдиите по различните видове дела. Служители от Областно звено „Съдебна охрана” ще демонстрират техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които използват.

Децата ще могат да разгледат и полицейските автомобили, с които се транспортират обвиняемите. Учениците ще имат възможност да участват в разпознаване на лице, заподозряно в извършване на грабеж на мобилен телефон.

Чрез ролева игра, те ще могат да застанат на местата на съда, прокурора и защитата, участвайки в „съдебен процес”. Инициативата „Час на класа” започна преди една година, като за това време над 140 пловдивски ученици посетиха Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите. Поради изключителния интерес, проявен от училищата, за пръв път днес часът ще се проведе едновременно с деца от две паралелки.