Видеонаблюдението ще бори битовата престъпност в Пловдивско
Видеонаблюдението ще бори битовата престъпност в Пловдивско / dariknews.bg/архив

Поставяне на видеонаблюдение и реорганизация на наличните полицейски кадри, са мерките, които ще бъдат взети в борбата с битовата престъпност по малките население места в пловдивска област. Около тях се обединиха полиция, прокуратура, депутати и общинските кметове на днешната среща, която се проведе в Областна администрация в Пловдив по инициатива на районния прокурор Гергана Мутафова.

Видеонаблюдението ще бори битовата престъпност в Пловдивско
netinfo

„Несъмнено бъдещето е видеонаблюдението. Всички смеубедени в това“, коментира след края на срещата областният управител Здравко Димитров.

Той обясни, че средствата за закупуването на камерите ще се осигуряват от общинските бюджети, като отбеляза, че в селата, в които вече има поставено видеонаблюдение, които са в общините Раковски, Карлово и Родопи, битовата престъпност е намаляла.

Реорганизация на наличните полицейски кадри, е втората мярка, която предстои да бъде взета в тази насока. Това съобщи директорът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков.

Той обясни, че тази реорганизация ще се прави след анализ на престъпленията в малките населени места в областта всеки месец.

Разсолков отбеляза, че от началото на годината в областта са станали 3 нападения срещу самотноживеещи възрастни хора, като последният случай е от преди дни.

На 20 март в село Христо Даново, 84-годишният Адъф Ибрянов заварил в дома си маскиран мъж, който след като му нанася удари в лицето, побягва, без да успее да открадне нищо. Часове по-късно, служители на РУ-Карлово залавят и извършителят -  36-годишният Минко Христов, който със заповед от вчера е задържан за 72 часа. Справка сочи, че Христов е нарушил условната си присъда, също за кражба, а преди нея има 3 други присъди.

„Разкриваемостта на престъпленията, които са идентични по брой с тези, от миналата година, се увеличава. От 1726 престъпления, през настоящата година сме разкрили 630, а за същия период през 2015, разкрити бяха 300“, коментира директорът на ОД на МВР-Пловдив.