Над 50 000 ще се явят на държавните зрелостни изпити през май
Над 50 000 ще се явят на държавните зрелостни изпити през май / netinfo

За явяване на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература през тази година заявления за участие са подали 51 427 зрелостници, съобщи днес на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература през тази година ще се състои на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май и той е по предмет по избор на зрелостниците от определени учебни предмети.

За втората матура най-много зрелостници са подали заявления за явяване на изпит по предмета "Биология и здравно образование" - 16 484, следват желаещите да се явят по предмета "География и икономика" - 12 096 зрелостници. Английският език като втори държавен зрелостен изпит е предпочетен от 11 361 ученици.

Общият брой на зрелостниците, които са подали заявления за втората задължителна матура през май, са 52 300, съобщи Стаматов.

Просветното министерство изготви карта за сигурността в училищата

Той посочи, че министерството работи изключително активно за обезпечаване на сигурността на държавните изпити, за да се намери най-добрата форма, за да не се преписва.

За всички е ясно, че това е изключително порочна практика в цялата ни образователна система - преписването, и още повече - стимулирането на преписването, коментира Стаматов.