6 мащабни инициативи и 108 събития предвижда до края на 2018-а ОИЦ Русе
6 мащабни инициативи и 108 събития предвижда до края на 2018-а ОИЦ Русе / снимка:Община Русе

В Общината днес беше представен проект „Ефективно функциониране на Областен информационен център-Русе“, финансиран от ОП „Добро управление“ чрез Европейския социален фонд на Европейския съюз. Безвъзмездното финансиране е 100%, в рамките на 496 583,90 лв. Проектът ще продължи 37 месеца - до 31.12.2018 г. и е насочен към осигуряване функционирането на Oбластен информационен център Русе.

Присъстваха д-р Страхил Карапчански - зам.-кмет „Европейско развитие“ в Община Русе, ръководителят на проекта и секретар на Община Русе Димитър Генков, ръководителят на ОИЦ Камелия Златанова, както и екипът на проекта. Д-р Карапчански съобщи, че Община Русе вече е подписала договора за безвъзмездна финансова помощ, обезпечаващ съществуването на проекта до края на 2018 г. Той благодари на Златанова и нейния екип за активната работа през последните години, с която ОИЦ-Русе е доказал, че е в помощ на потенциалните бенефициенти.

„През новия програмен период 2014-2020 г., ОИЦ-Русе ще предоставя информация относно Програма за морско дело и рибарство и Програма за развитие на селските райони. Това ще е от изключително значение не само за град Русе, но и за малките населени места от областта, в които екипът вече е разпознаваем“, заяви д-р Карапчански. До края на 2018 г. са предвидени 6 мащабни инициативи, 108 информационни събития с потенциални бенефициенти, 18 събития с медии, както и 3 общи инициативи на Мрежата.

Основната цел на Областния информационен център е да повиши информираността на гражданите относно възможностите за финансиране, които Европейският съюз предоставя през програмен период 2014-2020 г. Проектът се явява надграждащ на проект „Областен информационен център-Русе“, изпълняван по ОП „Техническа помощ“, финансиран от Европейският фонд за регионално развитие. Като част от Националната мрежа от 28 областни информационни центрове в България, ОИЦ-Русе ще продължи целенасочено своята работа в посока повишаване информираността на заинтересованите лица относно възможностите за кандидатстване по актуални схеми и програми.

Всеки гражданин, организация и/или потенциален бенефициент има възможност да получи подробна и достоверна информация на място в офиса на ОИЦ-Русе в сграда Доходно здание, пл.“Свобода“ 4 и на електронната страница на Единния информационен портал на ЕС -  www.eufunds.bg.