Комети донесли живота на Земята
Комети донесли живота на Земята / © ThinkStock/Getty Images

Астероиди и комети може да са донесли на Земята, освен вода и органична материя, от които после се е зародил животът, също и всички съществуващи запаси от криптон, аргон и други благородни газове.

Това се казва в статия, публикувана във вестник Earth and Planetary Science Letters.

Лед разкрива тайни за произхода на кометата Чурюмов-Герасименко

Освен азот, кислород и въглеводороди, атмосферата на Земята съдържа и неголямо количество т. нар. благородни или инертни газове - хелий, аргон, криптон, ксенон и неон. До средата на 20 век учените смятали, че те са напълно неспособни да се свързват с други елементи, но сегашни изследвания показват, че това е възможно, но много трудно.

Това им свойство обаче позволява да се установява техния произход. Изучавайки кометата Чурюмова-Герасименко, до която през 2014 г. достигна европейската космическа сонда "Розета", учени са установили, че там се съдържа неочаквано много аргон. Той е бил няколко пъти повече отколкото дори при по-големи астероиди и лунни проби, доставени на Земята от "Аполо".

Комета ще доближи Земята на рекордно разстояние от 246 години

Според учените това говори, че всички земни запаси от благородни газове може да са достигнали нашата планета с комети, които са падали на повърхността на Земята преди 4,2-3,8 млрд. години, при т. нар. "късна тежка бомбардировка".

Освен това точното количество на аргон в състава на кометата, е помогнало да се оцени колко много аминокиселини са пренесли на Земята кометите. Тяхната маса съставлява около 600 млн. тона, което е съпоставимо с общата маса на всички живи същества на Земята.

Именно т. нар. бульон от тези аминокиселини е помогнал да се зароди животът в първичния океан на нашата планета, считат учените. Те смятат, че кометите биха могли да донесат на Земята не повече от един процент от нейните запаси от вода.

Източник: БГНЕС