Майка на дете с аутизъм написа на премиера: Не ни гонете да спасяваме децата си в чужбина
Майка на дете с аутизъм написа на премиера: Не ни гонете да спасяваме децата си в чужбина / © © DarikNews.bg, архив

Майка на дете с увреждане - аутизъм, написа прочувствено и искрено писмо до премиера Бойко Борисов. В него тя отправя упреци към бездействието на държавата към тези деца и иска от тях единствено да подпомогнат трудната борба на родителите на деца с увреждания да водят нормален живот.

В писмото майката - Боряна Алексиева, която е лекар, пише - „България е единствената страна в Европа, която сляпо подминава нуждите на децата със специални нужди и техните семейства. Не ни пропускайте, не ни минимизирайте, не ни гонете да търсим спасение в чужбина. Тази държава упорито се опитва да изгони нас , а ние все още гордо наричаме себе си „Българи" . Дерзайте! Бъдете хора, за да станете истински политици!" - призовава политиците тя.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на социалната политика Ивайло Калфин и до здравния министър Петър Москов.

Речта на борбената майка е толкова силна и прочувствена, че показва истинския живот на всички хора с увреждания в България, които единствени в света са дискриминирани от държавата си. Ето и част от него:

„НЕ желая да живея във вашата действителност, господа! Аз съм майка на дете с аутизъм и живея трудно, невъзможно и нереално. Аз обаче съм гражданин на тази държава, примерен гражданин. Не пропуснах нищо, което да платя, не забравих нищо което да подкрепя. Не крадох... Сега съм уплашена, обезверена и съм сигурна ,че вие нямате моралното право да постъпвате с мен и с много други семейства по „лесния начин".

Не ми харесва и не приемам действителността, която ни предлагате, длъжници сте ни! Съберете парите от лъскавите си коли, преборете се за един европейски проект и направете институция за отглеждане на тези деца, за да имат човешкото право да оцелеят и да съществуват, когато нас ни няма.

Хората с увреждания на протест - искат пари и права

Повече от шест години съм свидетел как не се предприемат структурни реформи, които да създадат условия да се повиши капацитета на родителите и благосъстоянието на децата ни, като превантивна мярка за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания, както и никакво внимание, финансова помощ и стимулиране на нашето специално родителство. За да се случи промяна, е нужно да се стимулира отговорното родителство, което да бъде подкрепено с подходящи социални, здравни и образователни услуги." - пише Боряна Алексиева.

Както Dariknews.bg първи написа родителите на деца с увреждания организират протест, който ще се проведе на 6 април пред парламента. Мотото на протеста е „Национален протест за правото на адекватна лична помощ за деца/лица с увреждания".
Родителите се вдигат на протест, тъй като смятат, че държавата ги е забравила и ги е оставила сами да се справят с трудностите в обществото - без адекватни помощи, без регламенти и без държавна политика спрямо хората с увреждания.