Осъдиха 77-годишен мъж в Лондон заради исторически обир като на филм
Осъдиха 77-годишен мъж в Лондон заради исторически обир като на филм / Thinkstock/Getty Images

Основният организатор на обира в трезора в района Хатън Гардън в Лондон, един от най-прочутите обири в историята на Великобритания, беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор, предадоха световните агенции. Брайън Рийдър, който е на 77 години, е най-възрастният от обирджиите. Той пледира виновен за участие в заговор с цел, извършване на обир.

Рийдър се намира в затвора в Белмарш, но е тежко болен след прекаран там инсулт. Сега той може да се движи само с проходилка. Днес той даде показания в съда чрез видеоконферентна връзка.

Сценарият на обира е достоен за холивудски филм, според прокурора по делото Филип Еванс, а средната възраст на бандата е изненадваща - 61 години.

На 9 март Джон Колинс на 75 години, Даниъл Джоунс на 61 години и Тери Пъркинс на 67 години бяха осъдени на 7 години затвор заради обира. Друг член на бандата получи 6 години затвор, а един от най-младите крадци, на 49 години, получи 21 месеца затвор условно.

Обирът, в който плячката беше от близо 20 милиона лири стерлинги, беше извършен миналата година по време на дългия уикенд за Великден.

Бандата, съставена от опитни обирджии, проникна в залата със сейфовете на трезора. За целта обирджиите се бяха дегизирали като служители на местната газова компания, носещи строителни каски. Те проникнаха през асансьорната шахта в трезора и пробиха със свредел за диаманти дупки в бетонна стена с дебелина 50 сантиметра. После напълно необезпокоявани изпразниха 73 сейфа в помещението със сейфовете на трезора. Плячката включваше пари, бижута, скъпоценни камъни и часовници. Всичко това беше заснето от охранителни камери в трезора.

Бандата е осъществила операцията в продължение на пет дни около Великден. Обирът беше открит едва във вторник след продължителния великденски уикенд.

Две трети от плячката все още се издирват, а един от членовете на бандата, известен само с името Базил, все още е неоткриваем за властите.

Източник: БТА