Преструктурират три от общинските предприятия, закриват едно и създават ново
Преструктурират три от общинските предприятия, закриват едно и създават ново / netinfo

Три от шуменските общински предприятия ще бъдат преструктурирани, едно ще бъде закрито, ще бъде създадено и едно ново. Това става ясно от предложения на кмета Любомир Христов, които влизат в дневния ред за предстоящото месечно заседание на местния парламент.

Преструктурирането ще засегне „Паркинги, гаражи и благоустройство", „Общински жилища и имоти" и „Обреден дом". Предвидено е закриване на "Общински пазари" и създаване на ново предприятие - "Чистота".

„Паркинги, гаражи и благоустройство" ще се преформира в „Строителство и благоустройство". Управлението на платените общински паркинги, контрола за паркирането, стопанисването на гаражи, както и дейностите по озеленяване ще отпаднат от правомощията на преструктурираното предприятие. То ще се занимава с благоустройство, строително-монтажни работи, поддържане и ремонт на общински имоти, улици и тротоари, паркинги, пътна маркировка и знаково стопанство.

Предложението на кметската администрация предвижда „Обреден дом" да стане „Паркове и обредна дейност". Предметът на работа ще включва всички дейности по озеленяване и поддържане на растителността, зелените площи и терените на стадионите и спортните площадки. Предприятието ще отговаря още за чистотата в парковете, поддържане на детски площадки, реките и гробищните паркове. Поддръжката на шуменския зоокът също ще се изпълнява от това предприятие.

„Общински жилища и имоти" ще запази наименованието си. Предприятието ще отговаря за управлението и търговската експлоатация на паркингите и гаражите на територията на общината. Контролът по спазване на правилата за паркиране и санкциониране на шофьорите нарушители по общинските паркинги, също ще бъде в правомощията на ОЖИ, а още и дейности по организация на движението по общинската пътна мрежа. Предмет на дейност ще бъдат още управление и отдаване под наем на покрити и открити недвижими съоръжения за извършване на търговска дейност, провеждане на базари и управление на спортните имоти.

Тези дейности ОЖИ ще може да изпълнява след като на общинския съвет ще бъде предложено да вземе решение за закриване на „Общински пазари".
На следваща сесия на местния парламент администрацията ще внесе и предложения за приемане на правилници за дейността на предприятията.

Също по време на мартенското си заседание съветниците ще гласуват и предложение за създаване на ново общинско предприятие, което да отговаря за сметосъбирането и сметоизвозването. ОП „Чистота" ще отговаря и за депото до кв. „Дивдядово" и рaзличните по вид площадки за отпадъци. То ще има щат от 142 души.

Председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев обясни, че преструктурирането на предприятията цели повишаване на тяхната ефективност. „Търси се изпълняване на повече задачи с по-добро качество", каза още той.