Прокуратура, полиция и местна власт търсят мерки за овладяване на престъпността
Прокуратура, полиция и местна власт търсят мерки за овладяване на престъпността / Thinkctock/Guliver photos

Среща по сигурността във връзка със зачестилите случаи на извършване на престъпления против собствеността и личността на гражданите в малките населени места в отдалечените и в слабо населените райони ще се състои в сградата на Областна администрация, Пловдив.

На нея  ще присъстват Областният управител Здравко Димитров, районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на града, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков, началниците на районни управления при ОД на МВР-Пловдив, представители на районните прокуратури в  Карлово,Първомай и Асеновград и кметове на общини.

Срещата се свиква по настояване на районния прокурор Гергана Мутафова. На нея ще бъде направен актуален анализ на криминогенната обстановка,интензитета на извършване на престъпленията против собствеността и личността на гражданите, както и дали има създадена оптимална организация от ОД на МВР-Пловдив за охрана на обществения ред в малките населени места.

Ще бъдат обсъдени и предложения за предприемане на конкретни действия и мерки за разрешаване на проблема с битова престъпност и ще бъдат разгледани повдигнатите въпроси в предложението, постъпило от Районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, свързани с видеонаблюдението, уличното осветление в малките населени места и др.

Припомням, че в ефира на Дарик радио Мутафова заяви, че е необходимо усилията на институциите и обществото да бъдат насочени към превенцията на потенциалните извършители на престъпления, тъй като статистиката сочи, че след освобождаване на осъдените престъпници на повече от 3 години затвор, над 50% от тях не успяват да се реинтегрират обратно в обществото и извършват повторно престъпление, за да бъдат върнати в затвора, където е сигурната им среда.

На срещата ще присъства и Йордан Кюмюрджиев, шеф на Агенцията за метрологически и технически надзор, който отговаря за водоемите в Пловдивска, Смолянска, Пазарджишка, Хасковска, Кърджалийска и Старозагорска област. Той ще се срещне с кметовете на общини, с които ще обсъди състоянието на язовирите и реките в региона.

Ще бъдат разисквани и начините за функциониране на системата за защита при бедствия чрез създаване на по-добра координация и разпределение на  отговорностите по изпълнението на дейностите, свързани с превенцията, готовността, реакцията и бързото възстановяването, с по-активно участие на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво.