Отличиха българската марка вина Spiritus Sanctus с 11 престижни награди
Отличиха българската марка вина Spiritus Sanctus с 11 престижни награди / netinfo

Само за една година българската марка Spiritus Sanctus получи 11 престижни награди за високото качество на своите вина. Две от отличията бяха спечелени в един от най-значимите винени конкурси в света - Mundus Vini 2015. Той се провежда в Германия по време на международното изложение с над 5000 участници от близо 60 държави ProWein.

Едно от най-награждаваните вина на българската бутикова марка Spiritus Sanctus е Каберне совиньон, реколта 2013 г. То спечели златен медал от Mundus Vini 2015 и сребърен медал от международния фестивал Винария 2015, както и много други награди. Виното се отличава с изразен рубинено-червен цвят и наситен аромат, в който доминират зрели червени плодове (череша, вишна и касис). Вкусът е мек и хармоничен и оставя трайни впечатления.

Виното от червено грозде сорт Сира, реколта 2013, също впечатли журито на Mundus Vini и спечели сребърен медал през 2015 г. То има загадъчен и плътен червен цвят. Ароматът е наситен букет, в който доминират характерните за сорта нюанси на горски плодове. Вкусът е интензивен и завладяващ.

Spiritus Sanctus бутилира чисто сортово Мускат джиало (Muscat Giallo) - италиански клон на Муската, който е малко разпространен в България. Виното е с отлична бистрота и гланц и интензивен комплексен аромат. Наред с характерните мускатови нюанси се откриват цитрус, роза и лавандула и завладяващ сетивата послевкус. Можете да го познаете по нестандартната „зелена" бутилка, която се е превърнала в емблематична за този продукт. Въпреки на пръв поглед странния цвят на бутилката, Мускат джиало, със своята свежест и аромат, изненадва приятно и надхвърля очакванията.

Заслужава си да се опита и мускатовата ракия Spiritus Sanctus. Тя притежава богат аромат и фин мек характерен вкус, който я прави любимо питие дори и за дамите.

Гроздето, от което се правят вината и ракията на българската марка, се отглежда грижливо в лозови масиви от 740 дка на северните склонове на Източните Родопи, в землището на село Сусам, област Хасково. Името Spiritus Sanctus в превод от латински език означава „Свети Дух". Идва от названието на древна римска крепост, която се намира на хълм със същото име в близост до лозята, в хасковското село Минерални бани. Регионът има многовековна история и традиция в производството на вино. Климатът и почвата са много подходящи за насаждения, както на червени, така и на бели сортове грозде.

Spiritus Sanctus е бутикова марка. Бутилира се малко количество вино, около 6 000 бутилки годишно, като главната цел е да се прецени точно кога и колко да се произведе, за да се постигне едно наистина високо качество на продукта.

Една от тънкостите при производството, които допринасят за добрите характеристики на вината, е ръчната беритба на гроздето. По този начин плодът не се наранява и за направата на виното се подбират само най-добрите чепки грозде.

Главен енолог на марката е Константин Вълков. Той завършил „Технология на виното, пивото, високоалкохолните напитки и безалкохолните напитки" от Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив и има дългогодишен опит като технолог. Като експерт той участва в целия процес на производството на виното - от отглеждането и събирането на реколтата през винификацията до бутилирането и съхранението. В работата си вплита най-новите тенденции в бранша, като ги съобразява със съответните сортове грозде и техните особености.

За да разберете повече за вината и мускатовата ракия Spiritus Sanctus, посетете специализирания магазин на марката в град Пловдив, на улица „Света Петка" 22.

Отличиха българската марка вина Spiritus Sanctus с 11 престижни награди
netinfo