Нов рекорд по скоростна атака в царството на змиите
Нов рекорд по скоростна атака в царството на змиите / ThinkStock/Getty Images

Американско изследване позволи да бъде установен нов рекорд по скоростна атака в царството на змиите. Тя е по-бърза от премигване, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Когато си близо до подобна змия, е по-добре да не премигваш. Учени от университета на Луизиана констатираха, че е подобрен рекордът по бързо нападение от змия, регистриран от шумяща пепелянка - 2,6 м/сек.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

За целта те неколкократно наблюдавали кадри на забавен каданс, след като заснели ухапвания върху кожена ръкавица от три вида змии - тексаски кротал Crotalus altrox, който се среща в пустинни местности в САЩ, отровната Agkistrodon piscivorus leucostoma, известна като воден мокасин, която се среща в южната част на САЩ, и неотровната Elaphe obsoleta lindheimeri, която живее в Тексас.

Какво е да бъдеш изяден от крокодил (ВИДЕО)

След много наблюдения и изчисления учените заключиха, че рекордьор по скоростно нападение е Agkistrodon piscivorus leucostoma - 2,98 м/сек.

Колкото до други другите два вида змии, атаката на Elaphe obsoleta lindheimeri е със скорост 2,67 м/сек, а тази на кротала - със скорост 2 ,95 м/сек.

Змия, която живее без мъжки, се възпроизведе за втори път (СНИМКА)

След това скоростта на нападенията на змиите била сравнена с бързината на реакцията на плячките им, например гризачи. Учените си дали сметка, че змиите нападат светкавично, за да достигнат плячките си, чиито реакции също са бързи. Змията успява да ухапе плячката си за 50-90 милисекунди, докато тя реагира за 150 милисекунди. За сравнение човешкото премигване отнема средно 220 милисекунди.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters.

Източник: БТА