Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна
Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна / снимки: БГНЕС и Parliament.bg
Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна
85313
Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна
  • Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна

Целта на номинацията на Ахмед Доган за председател на ДПС, която направи варненската структура на партията, е да покаже единство в национален план. Това заяви във варненския ефир на Дарик Ерджан Себайтин - депутат на ДПС от Варна и бивш областен координатор.

„Ние заставаме зад идеите на ДПС от самото й създаване. С номинацията искаме да покажем, че нямаме процеси на напрежение в структурите“, обясни той. Народният представител обаче уточни, че не очаква Доган да се върне на политическата сцена.

„Смисълът на номинациятае не е оперативното му връщане в политическа дейност, а по-скоро жест на варненската организация да покаже единството на ДПС. Доколкото го познавам, той би се върнал, ако има сериозен проблем по отношение на националната сигурност, но предполагам, че по-скоро няма да го направи“, посочи Себайтин.

Доган трябва отново да оглави ДПС, смята варненски депутат

Ролята на почетния председател е при номиниране и редене на листи. Така има възможност от стратегическа гледна точка да се овладяват генералните политически процеси, смята депутатът.

Според него намесата на Доган по отношение отстраняването на бившия председател на ДПС Лютви Местан е била наложителна.

Защо Доган беше номиниран за лидер от ДПС Варна
netinfo
„Бяхме свидетели на тревожни политически явления. В ДПС винаги колективните решения са били много важни. Екипите по места имат решаваща роля при подреждане на листи и номиниране на кметове, а генералните решения чрез дебат се вземат на по-високо ниво с почетния председател. Много от тези процеси се промениха. Стигна се дотам да се изземат колективните функции на партията, а тя е чувствителна към опити да се смени формулата от колективно в еднолично вземане на решения“, коментира Себайтин.

Той призна, че Местан има много достойнства, сред които добър изказ и поведение, но в стремежа си да покаже, че е най-компетентен  и знаещ, е пострадал от собствената си суета. През последната година и половина е имало настроения срещу него в ДПС, включително и предупреждения от Ахмед Доган, добави варненският депутат.

ДПС избра нов областен председател и номинира Доган за лидер

Декларацията след свалянето на руския самолет в Турция, която стана повод за изключването на Местан от партията, не е била предварително известна на народните представители от партията.

„В деня на прочитането й аз бях в пленарна зала. Тя не беше обсъждана в парламентарната група на ДПС. Декларацията е продукт на телефонно обаждане от външен субект от най-високо ниво, искащ определена политическа подкрепа. Писана е от Местан и един от видните журналисти. Тя е политически продукт, с който депутатите не бяха запознати. Ние чухме текста в пленарна зала“, заяви Себайтин.

Народният представител допуска определен отлив на членска маса заради новия проект на Местан ДОСТ заради „образа на ДПС като партия от комунистически тип, който се налага с пропаганда“.

„Всеки един политически проект, който се базира на пропаганда, ще има определен пробив. Но не очаквам той да е сериозен. ДПС няма как да бъде заменено в съзнанието на хората“, смята депутатът, според когото ДОСТ трудно би се реализира парламентарно.

Ерджан Себайтин не очаква да се стигне до предсрочни избори през тази година, но по негови думи управлението на коалицията е нестабилно, тъй като тя е „продукт на външна намеса“. Все още не е ясно дали ДПС ще има собствена кандидатура за президент.

„Въпросът ще бъде обсъден. Ако има необходимост, ще имаме собствена кандидатура. Ако не, ще подкрепим някого“, обясни народният представител.

Преди изключването на Лютви Местан членовете на Централния съвет на партията да били посъветвани от представители на турската държава каква позиция да заемат срещу вече бившия председател на партията.

Беше ни намекнато, че не трябва да късаме с Местан от гледна точна на неговото председателство. Бяхме помолени да бъдем внимателни, когато определяме позицията, както и че това се следи. Хора, които тогава застанаха на страната на г-н Местан, не бяха запознати в дълбочина с процесите в ДПС – че ще реагираме много остро по отношение на човек, който се е самозабравил при вземането на решения и представя себе си като единствена алтернатива за правене на продуктивна политика с Република Турция. Няма обаче да мине много време и нашите приятели ще разберат, че е изключително погрешен създаденият от г-н Местан образ по отношение на нас“, коментира Себайтин.

Брат на политик в затвора ще съветва варненски депутат

За новия председател на варненската структура на ДПС Сали Табаков, той заяви, че е добре приеман от всички в организацията. Брат му Митхат Табаков, е бивш депутат и кмет на Дулово и в момента излежава присъда във варненския затвор, не бил напускал ДПС.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.