Пеевски се отказва от сделката за врачанския Химко
Пеевски се отказва от сделката за врачанския Химко / БГНЕС, архив

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказва от по-нататъшно приключване на сделката за купуването на активите на „Химко"-Враца. Това се посочва в съобщение, изпратено от народния представител до медиите.

През януари тази година дружеството „НСН Инвестмънт" ООД, в което Пеевски е мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на врачанското предприятие. Намерението му било дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в северозападния българския град, обяснява самият той.

Каролев: Химко няма да се възроди, това са соцмечти

„Същевременно, необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко" - Враца", обяснява Пеевски.

Депутатът смята, че е недопустимо "в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им".

Борисов сезира ДАНС и прокуратурата за случая с "Химко"

"Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си - аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски", обяснява депутатът.

Министър Петкова се надява врачанският Химко да заработи

Пеевски се надява, решението му ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на врачанския завод и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най-бедните в страната.

Източник: Фокус