Представиха новата програма за саниране
Представиха новата програма за саниране / DarikNews.bg, архив

Областен информационен център – Добрич, съвместно с Община град Добрич, представиха в детайли възможностите за енергийно обновяване на административни и жилищни сгради по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Зам.-кметът Росица Йорданова призова допустимите кандидати да се включат активно в процеса на подготовка на всички необходими документи, за да може нещата да се случат по най - добрия начин и за двете страни. Г-жа Йорданова добави още, че 3 758 767 лв. е сумата, предвидена за енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в Добрич, която е част от 28-те милиона лева, които община Добрич трябва да оползотвори във връзка с инвестиционната програма и заложените в нея приоритети. До 31 май трябва да бъдат внесени проектни предложения на стойност до 50%  от тези 28 млн. лева.

Представител на Областен информационен център запозна присъстващите с всички важни моменти по процедурата за кандидатстване. Разграничени бяха видовете допустими сгради за саниране, критериите за подбор на сградите, като се наблегна на целия процес на учредяване на едно Сдружение на собственици (СС), поставянето на покана на видно място, съставяне на протокол от провеждането му, регистрацията му в Общината, получаването на БУЛСТАТ номер. Регистрираното СС за всяка блок-секция в сградата /на цялата сграда/ трябва да бъде при условията и реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС.

Допустими за финансиране по програмата ще бъдат следните видове дейности:

1. Дейности по конструктивно възстановяване/усилване на сградата, които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване;

2. Изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата в обследването за енергийна ефективност:

По външните сградни ограждащи елементи:

- подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.);

- топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.).

Съпътстващи строителни и монтажни работи:

- свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект;

- свързани единствено с възстановяването на първоначалното състояние, нарушено в резултат на обновяването на общите части и на подмяната на дограма в самостоятелния обект.

Инвестиционните проекти следва да включват всички задължителни енергоспестяващи мерки, предписани в обследването за енергийна ефективност, в т.ч. мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници (при доказана техническа осъществимост и икономическа целесъобразност), които водят до съответствие на сградата с нормативните изисквания за енергийна ефективност - най-малко клас на енергопотребление „С“.

Очаква се ползвателите по програмата да започнат работа по учредяването на своите СС, след което да подадат своите Заявления за интерес и финансова помощ към Община град Добрич – като конкретен бенефициент по програмата. Лично г-жа Росица Йорданова изрази готовността на Общината да съдейства на гражданите в целия процес, за да бъде постигнат желаният резултат.