Предотвратили нов кървав атентат в турска провинция?
Предотвратили нов кървав атентат в турска провинция? / БГНЕС

ПКК е планирала кървава баня в югоизточната провинция Мардин, служители на сигурността иззеха днес следобед общо 613 кг експлозиви.

Заради масовото посрещане на кюрдската Нова година Невруз турските власти засилиха до крайна степен присъствието на полицията и жандармерията, особено в югоизточните провинции.

Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул

По-рано днес вътрешният министър Ефкан Ала съобщи, че се проверяват 1700 съмнителни точки. При претърсвания в два квартала в областта Дерик в провинция Мардин униформените се натъкнаха на 24 бидона, заредени със стотици килограми взривни вещества.

В приземния етаж на квартал Кале в 13 туби са открити 283 кг амониев нитрат, два коша за пикник и кабели. В района на къща в Кючукпънар в 11 бидона са приготвени 330 самоделни експлозиви с дистанционно управление.

Ясен е атентаторът от Истанбул (ВИДЕО)

Според доклада на разузнавателните служби взривовете е трябвало да удавят в кръв масовите тържества за Невруз. По време на непозволеното отбелязване на кюрдската Нова година в квартал Бакъркьой в Истанбул следобед възникнаха сблъсъци и стълкновения с полицията, шестима души са арестувани.

Разследват две версии за атентата в Истанбул

Подозрителен лек автомобил вдигна по тревога охранителите на летище Ататюрк, паркиран до ВИП-терминала, обучено куче и специален детектор не откриха следи от експлозиви. Проверката установи, че колата е издирвана след инцидент в провинция Ван през 2015 г. и все още фигурира в списъка на търсените.

Източник: БГНЕС