Първанов: КСНС в момента е трибуна за мнения и организиране на скандали
Първанов: КСНС в момента е трибуна за мнения и организиране на скандали / DarikNews.bg

Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че Консултативният съвет за национална сигурност към президента в момента е трибуна за четене на мнения и организиране на скандали.

Държавният глава на България в периода 2002-2012 година гостува във Велико Търново за дискусия, посветена на предстоящите президентски избори. Срещата е на тема "Президентът - гарант или риск за националната сигурност".

АБВ подкрепя идеята за задължително гласуване като временна мярка

Според Първанов незабавно трябва да се промени начинът на работа на Консултативния съвет. По негови думи преди всяко негово заседание е необходима по-добра и обстойна подготовка.

"По-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега Консултативният съвет за национална сигурност има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", категоричен бе Първанов.

Той заяви, че е необходимо изграждането на нова структура за борба с корупцията, която да притежава политическа свобода. Целта е да може да разкрива и разследва всички корупционни скандали и случаи.

Първанов: Калфин би бил прекрасен президент

Георги Първанов изрази позиция, че силна държава означава модерна армия.

"Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален", коментира той. Лидерът на АБВ определи като безумно скъпо връщането към наборна армия.

В дебатите днес взеха участие социалният министър Ивайло Калфин, ген. Михо Михов, представители на местната структура на АБВ, експерти и граждани.