Георги Първанов: Консултативният съвет за национална сигурност е трибуна за четене на мнения и скандали
Георги Първанов: Консултативният съвет за национална сигурност е трибуна за четене на мнения и скандали / DarikNews.bg

Консултативният съвет за национална сигурност към президента в момента е трибуна за четене на мнения и организиране на скандали, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов. Държавният глава на България в периода 2002- 2012 година гостува във Велико Търново за дискусия, посветена на предстоящите президентски избори. Срещата е на тема "Президентът - гарант или риск за националната сигурност".

Според Георги Първанов незабавно трябва да се промени начинът на работа на Консултативния съвет. По негови думи преди всяко негово заседание е необходима по- добра и обстойна подготовка. "По-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега Консултативният съвет за национална сигурност има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", категоричен бе Първанов.

Той заяви, че е необходимо изграждането на нова структура за борба с корупцията, която да притежава политическа свобода.  Целта е да може да разкрива и разследва всички корупционни скандали и случаи.

Георги Първанов изрази позиция, че силна държава означава модерна армия. “Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален", коментира той. Лидерът на АБВ определи като безумно скъпо връщането към наборна армия.

В дебатите днес взеха участие социалният министър Ивайло Калфин, ген. Михо Михов, представители на местната структура на АБВ, експерти и граждани.